Design meets disability

Design meets disability av Graham Pullin

I det forrige (og første) møtet jeg deltok i i forbindelse med E-me prosjektet kom det i en bisetning frem at design og mote er viktig i forbindelse med utstyr som er laget for folk med funksjonshemming. I dett tilfellet gjaldt det mobiltelefoner og blinde. For meg er det helt åpenbart at design spiller en viktig rolle uansett om en kan se tingen selv eller ikke. Vi er alle opptatt av hvordan vi ser ut og de tingene vi bærer på oss og med oss forteller ofte noe om hvem vi er. Men flere jeg har pratet med i etterkant har ikke forstått hvorfor det er viktig for blinde hvordan mobilen ser ut.

Målet mitt har vært og er fremdeles å teste en teknologi som kan gjøre livet lettere, lysere og gladere for personer som kan ha spesielt vanskelig for å huske passord. Men dette bør kunne kombineres med løsninger som også appellerer til andre som bare er lei av å gå rundt og huske på alle passordene hele veien. Lei av å identifisere seg overfor en enhet hele veien. Derfor hadde boktittelen Design meets disability av Graham Pullin en «må lese» effekt. Jeg fant den etter et bokforslag på nettsidene til Don Norman, men nå er sidene redesignet de siste ukene og jeg finner det ikke igjen (Et tema jeg ikke skal gå nærmere inn på i dag er hva stadig redesign gjør med brukervennligheten).

Og jeg vil og kan og skal også anbefale deg å lese denne boken. Kanskje ikke fra perm til perm. Men les litt, bla i den og la fantasien fly. For tenk deg hvilken forandring briller har gjennomgått (i hvert fall påstått i boken) fra et hjelpemiddel for en funksjonsnedsetting til å bli et uttrykk for mote. Stikk motsatt av alt annet vi finner av hjelpemidler prøver ikke brillene å være usynlige (litt vanskelig midt i ansiktet) slik for eksempel høreapparater prøver på. De har sterke farger, viser igjen og kommer i utallige varianter. Det siste er også et viktig poeng. Jeg har, og jeg tror andre har lett for å plassere alle med en type funksjonshemming i én bås. For mitt vedkommende vil det være å plassere alle eldre i én bås også si noe om hvordan de lever, hvilken teknologi de bruker og hvordan én løsning kan hjelpe alle (universelt design med multimodalt grensesnitt noen?) Eldre, er som blinde, er som folk uten ben, er som folk uten armer, er som folk med kognitive utfordringer, er som folk flest, forskjellige. De ikke bare trenger, men ønsker også forskjellige løsninger.

En interessant forskjell er hvordan folk lever med en funksjonsnedsetting. Forskjellen mellom døve med D og døve med d. Noen vil gjøre alt for å høre igjen, andre er så nært knyttet opp til identiteten sin som døv at det ikke er sikkert de ville byttet selv om det fantes en god løsning. Noen er født døve, mens andre er blitt det senere i livet. Det er jo gjerne slik at vi

For hva er det som definerer oss, er det ikke hvordan vi oppfatter oss selv og de egenskapene vi har? Noen vil gjerne skjule en funksjonsnedsettelse mens andre viser den stolt frem og lar den være en viktig identitetsbærer.

Hearware Tabletop prosjektet. Dette er ørepluggene du skal bruke. Noe stiligere enn dagens høreapparater?

Boken gir meg også lyst til å ta tak i de begrensningene som settes og være kreativ derfra. Snu det litt på hodet og se hvordan vi kan gjøre det som blir sett på som en funksjonsnedsetting til en styrke. Igjen, som jeg har skrevet over, målet mitt er en teknologi som kan hjelpe oss å unngå stadige innlogginger på alle enhetene vi omgås. Dette vil komme alle til gode og snu på den negative «vi klarer ikke huske» til «vi trenger ikke huske!». Et eksempel fra boken er Tabletalk prosjektet. Her snur en alt på hodet. Folk med nedsatt hørsel og høreapparat har problemer med steder hvor det er mye folk, for eksempel på kafé eller bar. Det er vanskelig å skille bakgrunnslyden ut. Ett alternativ er å si «inviter med deg vennene hjem», det er den passive og negative holdningen. Den positive derimot sier dette problemet har egentlig alle. Hva kan vi gjøre med det? Jo, vi utnytter den eksisterende teknologien og gir alle høreapparat. Deretter integrerer vi induksjonsslynger (teleslynger) i bordet slik at det blir lettere for alle rundt et bord å følge med på samtalen, uavhengig av bråket rundt. Dette vil jeg også ha! Ta en titt på videoen under for å se hvordan det fungerer.

Hearwear – Tabletop concept project from IDEO on Vimeo.

Jeg har også stor sans for kritisk design som ble tatt frem i boken. Og et eksempel på det er Social Mobiles også det fra IDEO. En slags kommentar til hva teknologien gjør med oss. I bildet under ser du en telefon hvor du må blåse ringetonen når du skal ringe noen. Dette gjør deg mer bevisst på hvor du er når du ringer folk. Den mobilen hvor du må banke på og mottakeren, ut i fra hvor intense bankingen din er, kan høre hvor viktig samtalen er fin. Men kanskje best av alt er lydkatapulten. Du kan sende en lyd til mottakerens telefon når som helst. Denne er svært forstyrrende og kommer gjerne når en minst ønsker det, nesten som en innkommende samtale? Les mer på prosjektets hjemmesider. Jeg fikk assosiasjoner til artikkelen om Amsishenes forhold til teknologi i Look who’s talking av Howard Rheingold og det jeg mener alle som jobber med teknologi og design bør spørre seg:
«Does it bring us together, or draw us apart?»

Social Mobiles fra IDEO.

Alt i alt en bok som gir mange innspill og ideer. Anbefales til alle som jobber med denne typen hjelpemidler og design. Uansett hvilken jobbtittel du har.

Og boken! Den fant jeg til 94 kroner hos adlibris (tidligere capris) med gratis frakt.  Men for all del du kan jo også kjøpe den for 139,- + frakt hos akademika og vente noen dager ekstra i tillegg på levering om du mener det er viktig å støtte opp om studentenes egen faghandel..

Vet du om noen interessante prosjekter knyttet til noen av disse temaene? Eller har du lest boken?

Reklamer

3 thoughts on “Design meets disability

  1. Tilbaketråkk: Funksjonshemning og vin « Atterljom

  2. Tilbaketråkk: Learning to Love Humans: Emotional Interface Design « Atterljom

  3. Tilbaketråkk: Nok et innlegg om måleravlesning « Atterljom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s