Ikke sikkerhet versus brukeropplevelse men sikkerhet som en del av brukeropplevelsen

Et tradisjonelt syn jeg møter på informasjonssikkerhet og brukervennlighet kan illustreres som en avveining mellom sikkerhet eller en god brukeropplevelse. Strengt tatt blir vel brukbarhet brukt og ikke brukeropplevelse. Og det er kanskje der problemet ligger. Fordi en god brukeropplevelse skal være mer enn bare brukbar. Den skal også gi en god følelse. En bruker som føler seg usikker når han bruker et program har ikke en god følelse. En person som blir frastjålet informasjon eller på andre måter opplever (inn)brudd i sikkerheten har definitivt en ganske dårlig brukeropplevelse.

I figuren under har jeg illustrert hvordan en metafor på et slikt tradisjonelt syn kan illustreres:

Brukeropplevelse versus sikkerhet

Brukeropplevelse versus sikkerhet

Dette er ikke revolusjonerende det som nå kommer. MEN, jeg vil også få lov å si det. Sikkerhet må være en del av brukeropplevelsen. Jeg sier ikke at figuren under er komplett. Men den er en skisse på hvordan vi kan forstå sammenhengen mellom sikkerhet og brukeropplevelse. Som figuren illustrerer er brukeropplevelsen også avhengig av hvilken support som tilbys.  Sikkerhetstenkning må være en del av hele programmet/systemet og ikke utvikles i etterkant. I noen tilfeller kan communityet rundt være en viktig faktor til en god brukeropplevelse. Også har jeg laget noen tomme bokser du kan fylle ut om du føler for det. Som sagt, ikke en ferdig metafor for sammenhengen mellom brukeropplevelse og sikkerhet, men en skisse for å starte.

Sikkerhet som en del av brukeropplevelsen

Sikkerhet som en del av brukeropplevelsen

Bakgrunnen for at jeg bare måtte skrive om dette nå og ikke kunne vente til etterpå (når da?) var følgende setning: «We want interfaces that are 100% easy to use. (…) The best way to make a 100% usable interface would be to remove all security features.» (Lazar et al 2010: Research methods in HCI) Som sagt kanskje det er bruken av ordet usability og ikke brukeropplevelse som fører til slike misforståelser. Altså, jeg mener brukeren ønsker ikke nødvendigvis grensesnitt som er 100% enkle å bruke. De ønsker også å oppfylle en hel gjeng med andre krav, hvor et av de er å føle seg trygge. Eller i det minste å føle seg mindre utrygge. Folk flest er ikke idioter og de skjønner også at det hadde vært lettere å gå fra huset ulåst, men de er mer en villige til å ta tiden med å låse døren for å føle at tingene deres er trygge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s