Om NSBs flirt toaletter

Les sitatet under:

 Togene er nye, og spesielt eldre mennesker og barn er usikre på hvordan toalettene fungerer. Det kommer en høy pipelyd når dørene til toalettet går opp, men selv om låseknappen står og blinker rødt er det dessverre et faktum at mange av kundene setter seg på toalettet bak en dør som er åpen, sier NSB-veteranen.

Vent litt. Den setningen:

 Togene er nye, og spesielt eldre mennesker og barn er usikre på hvordan toalettene fungerer.

Jeg liker det. Det er herlig. Barn og eldre mennesker forstår altså ikke hvordan et toalett fungerer. Kan det være noe i veien med utformingen av toalettet?

Det er altså denne artikkelen fra Aftenposten om de nye toalettene på Flirt togene sitatet kommer fra. Samme hvor nye disse togene er, er dette et eksempel på tragisk dårlig design. For å gå på toalettet må man:

  1. Trykke på en knapp for å åpne døren og komme inn.
  2. Trykke på en ny knapp for å lukke døren.
  3. Trykke på nok en knapp for å låse døren.
  4. Jeg antar man må låse opp døren igjen
  5. Og trykke på en knapp for å åpne den.

Måten «døren varsler» om at den ikke er låst er ved at den røde låseknappen blinker.. Så da burde jo enhver person skjønne at døren ikke er låst, eller? Well, er det noen som har god tid eller er pålagt en enkel studieoppgave så kunne det vært morsomt å teste, selv om resultatet nok gir seg selv.

Et bilde av løsningen ser du under.

Skjermskudd fra Aftenposten, jeg gjør som aftenposten selv gjør ved enkelte anledninger når de selv mangler illustrasjon, tar et «skjermskudd» fra saken.

Jeg har vært borti slike dører selv på handikapp toaletter. Og de er ikke alltid så enkle å forstå faktisk. Finnes det ikke en enkel måte å gjøre dette på slik at en unngår at eldre mennesker og barn slipper å være er usikre på hvordan toalettene fungerer? Hvorfor kan ikke døren bare lukke og låses når du trykker på den røde bryteren? Også åpnes igjen ved den grønne bryteren? Pluss en tydelig tilbakemelding gjerne i form av en stor bolt som låser døren (tenkte på lyden da ikke fysisk). Eller visuelle tilbakemeldinger i form av et enkelt skilt som går fra «åpen» til «låst» midt på døren? Damnit. Vi prater om toaletter her. Om å låse en dør. Om å få til gode metaforer for at døren er låst. Det er ikke et obskurt problem nesten ingen har taklet før. Vi har en del dører og en del dører det er greit å vite om er låst.

Well well, du skjønner nok at dette først og fremst er prokastrinering fra det jeg egentlig må gjøre. Men det er synd at så enkle ting ikke kan få en universell utforming. Og det er nesten verre at toalettbesøk ikke kan være en god brukeropplevelse. Tenk hvor lite lyst den personen som har tatt feil her har til å gå på toalettet neste gang hun er på et NSB tog. Toalettløsningen burde være spesielt egnet for barn og eldre mennsker da de erfaringsmessig kan ha flere utfordringer med å holde seg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s