Stabil utforming: Universelle metaforer, konvensjoner og terminologi i interaksjonsdesign

Fant denne i Ars Technicas kommentarfelt etter en gjennomgang av Windows 8 grensesnittet:

Ugh. A solution looking for a problem to solve. It may be better than sliced bread, but with age my mind is crusting over and at some point i just want the damned kids to stay off my lawn … and out of my computer interface. Go paradigm somewhere else…

Jeg har tidligere skrevet at forkortelsen UU ikke står for ustabil utforming.

Jeg begynner nemlig å tro at et viktig kriterie for tilgjengelighet og universelt utformede systemer er avhengige av stabil utforming. Av kjente konvensjoner, metaforer og terminologi. Dersom disse tre er tillærte og ikke naturlige og det som så populært blir omtalt som «intuitivt» handler mest om hva vi er vant til, da vil det være en forskjell på tilgjengelige og universelle konvensjoner, metaforer og terminologi og de som er relativt nyetablerte. Husk at relativt nyetablerte her ikke betyr to år siden, helst lengre.

Stabil utforming er da historisk betinget og har et etterslep. Det vil til enhver tid være personer som på grunn av naturlig forvitring av kogniv kapasitet ikke ønsker eller klarer å lære mer nytt. For at de ikke skal bli stengt ute må de få lov til å bruke systemene slik de fungerer i dag.

Hvordan håndterer bankene dette i nettbankløsningene sine?

Hvordan håndterer vi dette i systemutvikling?

Vi kan slutte å endre ting absolutt hele tiden for eksisterende brukere. Nye brukere har det ikke så stor betydning for. Men eksisterende brukere som har vent seg til grensesnitt og arbeidsflyt kan få slippe å lære seg nye ting så langt lageret rekker. Kanskje vi kan begrense antall endringer i grensesnitt til en gang i året? Sjeldnere? Og for å holde nettbanken tilgjengelig må vi kanskje «fryse» grensesnittet helt og kun gjøre endringer i bakgrunnen, for de brukerne som har passert en eller annen terskel for kognisjon/aldring/ønske om endring.

Også må vi ha en aldri så liten peiling på hvilke metaforer, konvensjoner og terminologi som er tilgjengelige for brukerne som passerer grensen hvor de ikke ønsker eller klarer å lære seg noe nytt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s